Monday, 19 January 2015

SnoW AKhiRNYA MENJENGOK KAMI.. YUuHOoo

Assalam semua.. heee da dekat dua minggu aku tak share dalam blog ni kan.. So hari ni nak kongsi experience bersnow.. Actually tak de apa pun..tapi aku ni la macam jakun..al maklumlah tak pernah jumpa snow sepanjang hidup kat dunia ni.

                                                                        13.01.15  jam 21:27 

Ok yang ni waktu malam..aku tengah tido tapi dikejutkan jiran..hehe tq kak Tini kejutkan..dapat main snow macam orang jakun.. tapi gambar gelap sikit..sorry..suamiku yang ambil..dengar ada snow terus turun pakaikan anak anak jaket..snow pun kurang..huhu..tak pe lah jadilah dapat rasa juga.. sebenarnya takut tak dapat jumpa lagi as snow ni ada gak turun masa boxing day aritu 26.12.2014..tapi masa tu aku ke  York,Swindon, Birmingham dan London tanpa arah tuju..kami belasah je jalan-jalan. Masa snow turun tu aku kat London. Dapatlah rasa sikit itupun terdengar orang bersorak gembira..Rupanya snow turun..Dapatlah tengok...ohhh dalam hati kata'' macam ni snow, macam sabun lak'' tapi sebenarnya dia macam ais la..hahaha..

Esoknya bangun tido siap siapkan anak hantar ke sekolah..lagi best..Wahhh asyikkk snow turun lagi..Yahoooo!!! anak-anak pun seronok..Tapi jalan laju lah takut diaorang lambat pula..Dah la first day lambat..Dalam hati doa "janganlah snow turun sekejap je Ya Allah"..

Keluar dari nursery anak..Alhamdulillah..snow masih ada..turun sikit demi sikit sampai lah kat rumah semakin lebat..Seronoknya..Terima kasih Allah. Meh aku belanja gambar-gambar  yang sempat aku snap ye.

keluar dari nursery

perjalanan pulang ke rumah..berhati2 ni..licin..

depan pintu rumah..


permandangan dari belakang rumah..SubhanAllah

dari tingkap dapur..tengok tu laluan pejalan kaki dah bertukar dari hitam ke putih..

Allright..that's it for this entry..Next time aku sambung lagi cerita ye.. In sha Allah..

Sunday, 4 January 2015

KENAPA RESEPI IBU DAN ANAK?

Assalammualaikum..

Emm..bagaimana aku ingin memulakan blog ni ye? Sering tertanya-tanya bagaimana nak mula? Apa nak tulis? Bila nak mula buat ni? Siapa nak follow ni?
Arrgghh... mulakan saja.. Ini kan hidup aku? Tulis je la apa yang patut. Setiap orang ada pengalaman sendiri. So kita mula kan aje...lama-lama nanti ok lah tu....

Kenapa resepi ibu dan anak? Memandangkan sekarang ni aku sedang bercuti tanpa gaji, bolehla curi2 masa sikit nak berblogging.Resepi? Iye resepi.. Seperti resepi memasak, ada rempah ratusnye, ada perencahnye, ada garam (rasa masin), ada gula (rasa manis) , ada asam (rasa masam), santan lah , dan macam-macam lagi. At the end semua masuk dalam kuali atau periuk or what so ever la untuk di jadikan lauk atau hidangan.

Begitulah juga dalam kehidupan kita, ada masam dan manis, pahit, masin (hahaha ada ke masin? bedal aje la labu) yang telah , sedang dan akan di harungi. Jadi yang mudahnye rasa nak ber blog ni share aje apa yang ada dalam hidup kita..Iye idok? Daripada nak cerita hal orang lain, at least dapat juga share experience ke tips ke opinion ke tentang apa2 aje. Aku kan ibu berkerjaya, macam2 bole share. kan kan kan? At the end kita kumpul dan campakkan dalam blog ini untuk share kepada sesiapa sahaja yang sudi..hihi.."sharing is caring".

Owh ye, actually sekarang aku berada di negara omputeh..cer teka cer teka kat mana? Hehehe... Negara ni merupakan satu negara yang menjadi impianku untuk melanjutkan pelajaran..tapi memandangkan tak berapa nak all out sambung dalam negaraku yang tercinta sahajalah..ok pe Malaysia tanah tumpah darahku. Sebenarnye masa sampai sini pun macam tak berapa nak paham negara ni apa sebenarnye..huhu.. ada orang cakap UK.. kadang2 orang sebut England kadang2 orang panggil Great Britain.. haaa confius kan? Nak tau lanjut bole baca kat  sini.. Haaa..sekarang aku percaya u all dah tau apa bezanye.. So conclusion nye aku ada kat Uk da sekarang ni.. Macam tak percaya je.. Pejam celik pejam celik dah dekat 3 bulan lebih dah berada di sini..

Mukadimah macam nak tulis pasal resepi memasak je..tapi membebel ke lain je..Actually memang nak share any resepi memasak plus 'resepi' hidup kat blog ni..Tak pe time by time aku akan share ok.. So kita sambung nanti..baby Madihah sudah menjerit mau susu.. babai sehingga ketemu lagi